29 Ιουνίου 2014

“Πόλεμο” κήρυξε ο Κάμερον: Μαύρη μέρα για την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε σήμερα ότι η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί μια “μαύρη ημέρα για την Ευρώπη”.
“Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων”, είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν το “χρίσμα” στον Γιούνκερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Το Μουντιάλ της φτώχειας


Δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι σκληρός ή άδικος. Διαβάζοντας τον διεθνή τύπο αυτό ήταν που αποκόμισα πάντως.
Ο βραζιλιάνικος λαός αντιδρά στον πακτωλό χρημάτων που δίνονται για τις ανάγκες του μουντιάλ και διαδηλώνει στους δρόμους με κεντρικό τους σύνθημα «Χτίστε σχολεία κι όχι στάδια».
Είναι ντροπιαστικό στο βωμό ενός οποιουδήποτε θεάματος (μουντιάλ, ολυμπιακοί αγώνες, κτλ) να ξεχνάμε τον παράγοντα άνθρωπο. Η Βραζιλία δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον, τα στάδια ή τα κτίρια είναι πάνω και πέρα από όλα οι άνθρωποι της. Ο λαός της Βραζιλίας πεινάει και ξέρει πως αν πεινάει σήμερα μία φορά αύριο θα πεινάει δύο.

Bαριέεεεμαι! και ο ρόλος της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας ότι τίποτα από μόνο του δεν είναι καλό ή κακό, εξαρτάται από τον τρόπο και το χρόνο χρήσης του!  Θα ήταν άκαιρο να πούμε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση και dvd ή να μην ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια, tablets, κλπ.  Το ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουμε είναι «που, πώς, πόσο, γιατί;» στη χρήση τους, ώστε να υπάρχει όφελος και όχι ζημία.
Το πρόβλημα με τη χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών ως απάντηση στο «βαριέμαι» είναι ότι πρόκειται για πρόσκαιρες λύσεις που τελικά δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα.  Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η πολύωρη τηλεθέαση και ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια θέτει σε λειτουργία το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, με έκκριση περισσότερης ντοπαμίνης.  Φανταστείτε αυτή την εγκεφαλική «ανταμοιβή» σαν κάτι τόσο γρήγορο και έντονο όσο μια τζούρα τσιγάρου: τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν μια σύντομη, άμεση και επαναλαμβανόμενη ευχαρίστηση.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ