29 Ιουνίου 2014

Bαριέεεεμαι! και ο ρόλος της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας ότι τίποτα από μόνο του δεν είναι καλό ή κακό, εξαρτάται από τον τρόπο και το χρόνο χρήσης του!  Θα ήταν άκαιρο να πούμε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση και dvd ή να μην ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια, tablets, κλπ.  Το ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουμε είναι «που, πώς, πόσο, γιατί;» στη χρήση τους, ώστε να υπάρχει όφελος και όχι ζημία.
Το πρόβλημα με τη χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών ως απάντηση στο «βαριέμαι» είναι ότι πρόκειται για πρόσκαιρες λύσεις που τελικά δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα.  Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η πολύωρη τηλεθέαση και ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια θέτει σε λειτουργία το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, με έκκριση περισσότερης ντοπαμίνης.  Φανταστείτε αυτή την εγκεφαλική «ανταμοιβή» σαν κάτι τόσο γρήγορο και έντονο όσο μια τζούρα τσιγάρου: τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν μια σύντομη, άμεση και επαναλαμβανόμενη ευχαρίστηση.
Η ευχαρίστηση που προσφέρουν σχετίζεται με τον ωραίο τρόπο παρουσίασής τους και με το ότι το παιδί πετυχαίνει έναν στόχο.  Όταν όμως ένα παιδί μαθαίνει αποκλειστικά σε αυτού του είδους την ευχαρίστηση, τότε είναι δύσκολο να «ξεκολλήσει» και να βρει ευχαρίστηση σε άλλα πράγματα.  Γι’ αυτό και έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται πολύ με ηλεκτρονικά παιχνίδια καταλήγουν να βαριούνται πολύ περισσότερο όταν δεν κάνουν κάτι σε σχέση με παιδιά που δεν παίζουν ηλεκτρονικά.  Ακόμα και αν σταματήσουν το πολύωρο ηλεκτρονικό παιχνίδι, τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται για μήνες να βρουν άλλες ευχάριστες δραστηριότητες και πράγματα να τους παθιάσουν.
Βασικοί Κανόνες Χρήσης και Προστασίας από TV & Ηλεκτρονικά Παιχνίδια:
  1. Κάντε ένα πλάνο και οργανώστε τον χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση, dvd ή παίζει κάποιας μορφής ηλεκτρονικού παιχνιδιού.  Επιλέξτε από την αρχή με τι θα ασχοληθεί το παιδί και για πόση ώρα, όπως θα κάνατε και για κάποια άλλη δραστηριότητα.
  2. Βάλτε χρονικά όρια και τηρήστε τα!  Περιορίστε τον συνολικό χρόνο τηλεθέασης και τον χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά σε μία οποιουδήποτε είδους οθόνη.  Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει 1-2 ώρες την ημέρα το πολύ ποιοτικής τηλεόρασης και dvd και ΚΑΘΟΛΟΥ για παιδιά κάτω των 2 ετών.  
  3. Εντάξτε τα ΜΜΕ στην οικογενειακή ζωή. Δέστε μαζί με τα παιδιά μια ταινία, συζητήστε για όσα βλέπουν, ακούν και διαβάζουν, παροτρύνετέ τα να σχολιάσουν και να σκεφτούν. 
  4. Ακολουθήστε τις ετικέτες!  Παρατηρήστε σε ποιες ηλικίες απευθύνονται οι ταινίες και τα παιχνίδια και ανάλογα επιτρέψτε τα στο παιδί σας.
  5. Βγάλτε την τηλεόραση και το κομπιούτερ από το δωμάτιο του παιδιού σας!  Είναι σίγουρο ότι όποτε οι γονείς παραπονιούνται για κατάχρηση ηλεκτρονικών από την πλευρά του παιδιού τους, υπάρχει τηλεόραση και κομπιούτερ στο δωμάτιο του παιδιού!
Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!

Source:
greekpsychologypages

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ