11 Μαΐου 2010

Kάθοδος Ελλήνων στην Κύπρο...

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα το "Έθνος" η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ,η απειλή για χρεοκοπία αλλά και η αυξημένη ανεργία οδηγεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων στο πρώτο ευρωπαϊκό ασφαλές «λιμάνι», την Κύπρο.

«Για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που αγαπάμε το σχολείο και θέλουμε να προσφέρουμε όσο είμαστε ακόμη νέοι, η μόνη διέξοδος είναι η Κύπρος» λέει ο Νίκος Μουλουδάκης, αδιόριστος μαθηματικός. Μαζί με την κοπέλα και συνάδελφό του Νόπη Μωυσίδου αποφάσισαν να κάνουν να χαρτιά τους για την Κύπρο, αφού πρώτα έψαξαν τις προοπτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Για να βρούμε δουλειά σε φροντιστήριο αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου σπουδάσαμε. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να μετακομίζεις συνέχεια για να μπορείς να έχεις δουλειά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», τονίζει η Νόπη.

Για πρώτη χρονιά φέτος, στις λίστες της «επετηρίδας» των εκπαιδευτικών στην Κύπρο το 20% των υποψηφίων είναι από την Ελλάδα! Περίπου 5.000 Ελληνες περιμένουν τη σειρά τους για διορισμό στα σχολεία του τόπου μας. Πέρυσι τον Μάρτιο, οι υποψήφιοι από την Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν το 14,4% επί του συνόλου των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Μόλις σε ένα έτος, η αύξηση ξεπέρασε το 5,5%

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, οι κατάλογοι διοριστέων «άνοιξαν» για τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς. «Ενας στους πέντε, δηλαδή 20%, εκπαιδευτικούς του καταλόγου μέσης εκπαίδευσης είναι από την Ελλάδα. Στην δημοτική εκπαίδευση το ποσοστό τους ξεπερνά το 10%», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δρ Αναστάσιος Κουζάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας.

«Εχω πολλούς φίλους στην Κύπρο, που μου λένε ότι ο πρώτος μισθός μέσης εκπαίδευσης είναι 1.800-1.900 ευρώ, ενώ ακόμη και τα ιδιαίτερα έχουν θεσμοθετημένους κανόνες!» λέει η φυσικός Μαρία Παπαδοπούλου.

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ως εκπαιδευτικός δεν έχεις άλλη προοπτική πέρα από τον ΑΣΕΠ, προτίμησα να κάνω τα χαρτιά μου στην Κύπρο που έχει ακόμη επετηρίδα», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Αφρουδάκης, φυσικός. Αν και τελείωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του και πέτυχε στον ΑΣΕΠ, δεν έχει καταφέρει να διοριστεί. «Αν σε 4 χρόνια από τώρα δεν έχω βρει άλλη δουλειά ικανοποιητική στην Ελλάδα, θα μετακομίσω στην Κύπρο, μια και... «εδώ δεν έχουμε ζωή».

Στην επετηρίδα

Η εφημερίδα "Έθνος" παραθέτει και στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στο νησί μας.

Συνολικά 4.828 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών - στη συντριπτική τους πλειψηφία από την Ελλάδα - περιμένουν τη σειρά τους για διορισμό στα σχολεία του τόπου μας. Οι δημοφιλέστερες ειδικότητες είναι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών.
Στον κατάλογο των Ιταλικών, οι Κύπριοι αποτελούν μειοψηφία αφού από τους 171 οι 124 είναι κοινοτικοί.
Στον πίνακα των Θρησκευτικών οι Ελληνες φτάνουν το 46% και της Φυσικής το 44,4%.
Οσο για τους Φιλολόγους, οι 1.700 από τους 4.312, δηλαδή δύο στους πέντε, είναι από την Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ